Sihirden çok bir mucize olan bu bitki, koruma iç güdüsüyle bağdaşır. Meryem Ana'nın İsa’yı korumak için uzak diyarlara kaçırırken mavi pelerinini beyaz çiçekli bu bitkinin üzerine koyduğuna ve pelerin kaldırıldığında çiçeklerin maviye döndüğüne inanılır.
Günümüze kadar her alanda bu amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır, öğrencilerin sınavlarda notlarını hatırlaması, insanların evlerine kötü ruhlardan korumaları, saçların besleyiciliğini ve anılarını saklayıp uzaması, Afrodit’in simgesi olan aşk ve sevginin sonsuzluğu ve de veba salgınında korunulmak istenmesi…
İnkaya topraklarında yükselen bu mucize bizlere bir gelinin başını süsleyen çelenk gibi sonsuz bereketle gelmekte ve şifanın sembolü olduğunu göstermektedir.
Kalıcı kokuların daha yeni ortaya çıktığı dönemlerde bitki sularından kolonyalar yapılır ve buna ‘Eau de Cologne’ ismi verilirdi, bu suyun en önemli özelliği biberiyenin güçlü kokusunu ortaya çıkarmaktır.
Biberiye, kayalıklar gibi kireçli, kurak ve güneşli topraklarda yetişmekle beraber çok kuru bir iklimde iyi gelişmez ancak nemli bölgeleri tercih eder. Biberiye sıcak iklimleri sever ancak donlara dayanabilmesi sebebiyle İnkaya’nın koşullarına kolayca adapte olmuş ve Nisan-Mayıs aylarında dağın eteklerinde mor rengiyle etrafa neşe saçmaktadır.
Herdem yeşilliğini koruyarak iğne benzeri yaprakları ve odunsu dallarıyla gücünü ortaya koymaktadır.
Biberiye, koku endüstrisindeki kullanımının yanı sıra, sadece bahçelerde dekoratif bir bitki olarak kullanılmaz, aynı zamanda tıp ve yemek pişirme gibi pratik uygulamalar için de yetiştirilir. Bitki tamamen büyüdüğünde, yapraklar, dallar ve çiçek açan uçlar genellikle bu alanlarda kullanılmak üzere çıkarılır.
Yapraklar dolma ve kızarmış et gibi çeşitli yiyeceklere tat vermek için kullanılır. Biberiye, kutsal ağaç ve sarmaşıkla birlikte, 17. yüzyılda yaygın olarak Noel süsleri için kullanılırdı. Aynı zamanda bünyesinde etkili bir antimikrobiyal etki taşımaktadır. Bazı araştırmalar biberiye yağının bazı durumlarda saç büyümesini uyarmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Biberiye yapraklarını sıcak suda tek başına veya diğer bitkilerle çay olarak demleyip vücudun rahatlamasına yardımcı olun.
Biberiye ve uçucu yağı depresyonu giderebilir ve hafızayı iyileştirebilir. Özellikle baş ağrıları olmak üzere ağrıyı hafifletebilir. Bu sebepledir ki, Antik Yunan'daki öğrenciler derslerini hatırlamalarına yardımcı olması için güzel saçlarını biberiye dalları ile süslemeleri...